Jack Zipes, a Minnesotai Egyetem meseszakértője szerint kollégája munkája lenyűgöző, és szerinte az ilyen történetek az egyes nemzedékek közös tudását is tovább hagyományozták. A Piroska és a farkasban ez a durvaság volt: szerinte ugyanis az emberiség ezzel a történettel több ezer év erőszakosságának, és nemi erőszakának történetét - Piroska felfalása ugyanis ezt is szimbolizálja - hagyta az utókorra.
Shark,
emlékeim szerint az egyik Mátyás királyos mesében (hoztam is meg nem is) fordul elő, hogy csúnyának nevezik a pinát. Mátyás kérdi a lánytól, hogy a csúnyáját miért nem takarta el.
Szerintem meg nagyon szép, hogy csillaggal stilizálják a pinát. :) "Megtanítják" a kislánynak, hogy a nőiségéhez ez is hozzátartozik és szép! Jobb, mint az a tendencia, hogy a "csunyájának" hívják.
Figyelmeztetésben részesítették a Minimax rajzfilmadó román nyelvű változatát, mivel illetlennek minősítették a Magyar népmesék rajzfilmsorozat szinkronizált változatának egy január elején sugárzott részében megjelenő képeket.
Igen, erről volt egy kísérlet és egy tanulmány is, hogy a gyerekeket szembesíteni kell a "gonosszal", az erőszakkal és a halállal, hogy megtanulájk helyesen értékelni és feldolgozni, kivédeni.
Nem csoda, hogy nagy a zavar a fejekben, mert egyfelől tiltják, (hányszor hallani olyant, hogy NE beszélj erről a gyerek előtt, basszaus) aztán meg a nyakukba szakad,mint ismeretlen de létező és széleskörűen űzött cselekedet.
Spektrumon láttam még tavaly.
Hová lettek a boszorkányok?
Boczán Bea 2008. október 11.
Mostanában egyre több meséből kihagyják a gonosz szereplőt, az erőszakot és a kegyetlenséget. Pedig a gyerekeknek nagy szükségük van a hagyományos boszorkányos történetekre, hogy feldolgozzák félelmeiket.