Szerintem lehetne tenni ellene. Mikor én kb. 10 évvel ezelőtt egyetemre jártam, ott volt egy tanár aki bizony igen beképzelt, arrogáns fasz volt, mindenkit lenézett és ennek hangot is adott. Leginkább a vallások és a vallásos emberek voltak a bögyében, olyan szinten, hogy minősíthetetlen szavakkal gúnyolta azokat akik megünnepelték a karácsonyt, vagy a húsvétot. Tehát szinte az össz diákját. Igazából ezek olyan mindenki által megtartott ünnepek, van aki templomba sem jár , de azért karácsonyfát állít, meg halat eszik, stb. Neki ez már elég volt, hogy tudatlan, középkori bugrisnak becézze az embert. Diákok írtak egy kis beadványt az igazgatónak, a tanárhoz járók nagy része aláírta. A tanerőt kicsit megdorgálták, aztán visszafogta magát, egészen addig míg el nem ment az egyetemről, aztán másutt is próbálkozott a gyűlölködő szövegeivel, de már csak óvatosan.
Első éves koromban, tartottak egy rövid tájékoztatót. A közismerten férfi soviniszta prof. (a legkedvesebb vicce: mit jelent, ha a nő kijön a konyhából túl hosszú a lánc.) a következő megjegyzéssel indított" Maguk mind erre a szakra jelentkeztek, ennyien? Nem fognak tudni elhelyezkedni. A lányokat még megértem, ők Egyetem után kipottyantanak néhány kölköt, és így nem kell majd dolgozniuk."
Pár éves történet:
egy csoporttársam elment az egyetemre beíratni egy elégtelent matekalapú tárgyból. Tanár reakciója: "Hát igen, a szép lányoknak nem is szokott sikerülni."
21.század, Magyarország, "elitegyetem"
:D:D:D
"nem az volt az alaptéma" - nálam benne van az óracímben, de inkább a másik fele (horror) miatt veszik fel.
Még ha nem is helyesel mindenki, én fontosnak tartom, hogy halljanak erről, - és a fiúk is minimum zokszó nélkül tudomásul vegyék, hogy létezik ilyen, még ha ők maguk nem is fognak genderszempontú dolgozatot írni, legalább hímsovik ne legyenek, már az is valami, ha az alapvető PC-t sikerül beléjük ültetni - nekem annak idején a Gender-órák tulajdonképpen az életemet változtatták meg, legalábbis hozzájárultak egy pozitív változáshoz.
subculturalgirl: én anno komm. szakon tanítottam genderdolgokat egy órán (nem az volt az alaptéma). a lányoknak nagyon tetszett, a fiúk csak hallgattak. többen szakdolgoztak is utána belőle. az már más tészta, hogy a tanszékvezetés (férfiak, of course) enyhén szólva bojkottálta a dolgot (a szakdolgozatírást illetően), még olyanok is elhangzottak, hogy ez nem tudomány. ekkor egy kolléganőm felhívta a figyelmet rá, hol mindenhol számít annak a genderkutatás. én csak nem vettem tudomást a dologról, megtiltani végül is nem tudták, főleg amikor abszolút komm-os téma volt (pl. reggeli műsorokban a férfi és női műsorvezető viselkedése, témái). élveztem ezt a kis forradalmat, szó se róla. :-)
Elolvastam... Belegondolok, én nagyon szerencsés vagyok, mert mindig csak hallottam/hallom az ilyen történeteket, de személyesen sosem voltam szereplőjük. De az ilyen sztorik hallatán még inkább tudatosítom magamban, hogy én csak kivételezett helyzetben voltam, a probléma létezik.
Az SZTE angol szak a legfelszabadítóbb közeg a világon, itt sok oktató beviszi az órájába a gender-szempontot, illetve aki nem, az sem tesz hímsoviniszta kirohanásokat - legalábbis az itt töltött lassan 10 év során ilyet még nem tapasztaltam, illetve nem hallottam a hallgatóimtól. A "lgdurvább" amit hallottam, hogy (fiatal férfi) egy oktató gender-szkeptikusnak vallotta magát. Ez azért nem főbenjáró bűn önmagában.
Csilla, Menyasszony: elmaradt még a nyilvános kérdezés, mert a hallgatók így is szkeptikusak a feminizmussal szemben. Csak óvatosan, fokozatosan lehet nekik adagolni, mert nem akarom, hogy egy "nyakonöntés" miatt elutasítsák az egészet... Ami elszomorít, bár nem kéne csodálkoznom a középiskolások körében végzett kutatásom alapján - a lányok is elég kételkedők. Ha egy-egy női szempárban látom a "hm, ebben azért tényleg lehet valami"-villanást, már nagy eredménynek kell elkönyvelnem.
Filó szakon is, noha az SZTE filó szak nem a gender studiesról híres, csupán egy hallgató társamtól kaptam meg elsőben, hogy nők nem valók a filó szakra. De miután azt hallottam, hogy az illető azt nyilatkozta a felvételin, hogy a kedvenc filozófus SZERZŐJE Szókratész, nem foglalkoztam vele :D:D:D
Sokszor volt, hogy olyan dolgozatokat adtam le ill. olyan referátumokat tartottam, amiben szerepelt a feminista nézőpont. Egyszer nem találkoztam nyílt ellenállással. Persze ha össze-vissza bénáztam volna, lehet, más lett volna a helyzet - de ha érvelés rendben van, források hitelesek, az előadásmódod magabiztos, akkor el tudod adni a feminizmust bárhol, nem köthet beléd a legmegrögzöttebb hímsovi sem.
Egy középkorú férfi oktató, akit hímsovinak véltem, a TDK házi fordulóján kitért arra, hogy sajnálatos, hogy nincsenek nőktől dolgozatok, pedig ő kíváncsi lenne, mert egy nő másképp ír. Utóbbi tagmondatot nem tudtam hova tenni, de összességében szerintem nem akart rosszindulatú lenni, sőt.
fene tudja, nem biztos, hogy nemfüggő (bár az tuti, hogy befolyásoló tényező), de egy komoly átalakításkor a fővállalkozóm férfi volt, nem hímsoviniszta, nagyon jó fej. amikor jött a lépcsős szakember, és nem fogott velem kezet, és nem tárgyalt velem érdemben, sőt még rám sem akart igazán nézni ("hö, egy nő"), akkor a fővállalkozó volt a legnagyobb zavarban, el is lett küldve az illető.